navigatie Inhoud activiteiten in Oostenrijk

Zomerhighlights 2013

Nieuwe musea, wandelroutes, evenementen, activiteiten etc... Hierbij geven wij een uitgebreid overzicht van de nieuwste zomerhighlights in Oostenrijk.

Donau-fietsroute Schlögener Schlinge, Oberösterreich © Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Donau-fietsroute Schlögener Schlinge, Oberösterreich © Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Tafelen in een wijngaard © Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Tafelen in een wijngaard © Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Houtarchutectuur in Vorarlberg © Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Houtarchutectuur in Vorarlberg © Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Boothuis aan de Wörthersee © Österreich Werbung / Peter Burgstaller
Boothuis aan de Wörthersee © Österreich Werbung / Peter Burgstaller

Nieuws uit KARINTHIE

Alpe-Adria-Trail: Van de Großglockner naar de zee
De Alpe-Adria-Trail is een fonkelnieuwe, afwisselende, grensoverschrijdende, 750 km lange wandelroute door Oostenrijk, Italië en Slovenië. In 43 etappes, elk met een lengte van ongeveer 17 km, loopt de trail door Karinthië, Friuli-Julisch Venetië en Slovenië. In totaal ongeveer 750 km naar het Zuiden. De trail start in Karinthië aan de voet van de Pasterze, de grootste gletsjer van Oostenrijk, in het nationale park Hohe Tauern en eindigt in Muggia, iets ten zuiden van Triëst. Wie niet het hele traject wil afleggen kan ook kiezen voor enkele favoriete etappes of de verkorte versie van de Alpe-Adria-Trail. www.alpe-adria-trail.com

Familieprogramma incusief in Bad Kleinkirchheim
Van 29 juni t/m 8 september is in Bad Kleinkirchheim het familieprogramma inclusief. 4 keer per week staan avontuur onder professionele begeleiding op het programma. Surfen, zeilen, kajakken, beachvolleybal, zwemmen, kreatieve workshops, een survivaldag en nog veel meer en dat allemaal onder professionele begeleiding.

Drau-fietsroute
In Karinthië vinden fietsers, sportieve mountainbikers en wielrenners alle soorten fietsroutes. Zoals bijvoorbeeld de 366 km lange Drau-fietsroute. Deze fietsroute loopt door de landen Oostenrijk, Italië en Slovenië, waarvan tweederde in Karinthië.

Werelderfgoed brood
De kunst van het Lesachtaler broodbakken is 10.000 jaar oud. Een bijzondere ambacht die het allerbeste in de gezellige sfeer van het broodfeest in Liesing beleefd kan worden. De verwerking van het ruwe graan tot en met het versgebakken brood is al honderden jaren hetzelfde gebleven en heeft het tot voor kort tot immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO geschopt.

Best in Travel 2013
Lonely Planet, de wereldwijd grootste uitgever voor onafhankelijke reisgidsen, heeft Karinthië in de top 10 van beste vakantiebestemmingen ter wereld gezet. De redactie beveelt Karinthië aan als ideale bestemming voor gezinnen en activiteiten in de natuur in de zomer net als in de winter. Benadrukt wordt de goede prijs- kwaliteitsverhouding en de gemoedelijke mediterrane levensstijl.

Meer informatie is te vinden op:
www.karinthie.com, www.presse.kaernten.at, www.media.kaernten.at  


 

Nieuws uit de STEIERMARK

Rijk aan water en culinaire schatten


Water: Zonder water was het groene hart van Oostenrik niet zo groen geweest.
Tijdens het VN-jaar voor het water promoot de deelstaat het heldere bron- en warme thermaalwater: Bijzondere waterattracties, gezondheid en water, slechtweerprogramma’s, kinderen en water, in een woord: water wordt onderdeel van de vakantiebeleving.

Wist u dat...: 
...uit de Kläfferbron (een van de grootste drinkwaterbronnen van Europa) stroomt dagelijks tot wel 217 miljoen liter water naar Wenen. In het voorjaar, als de sneeuw begint te smelten, borrelen 10.000den liters water per seconde uit de berg. Dat is miljoen liter per dag.
...het thermale water uit Steiermark de stressindicator cortisol in het speeksel vermindert?
...op de gletsjer van de Dachstein een Skywalk en een ijspaleis heb je de mooiste uitzichten. In 2013 komt er nog een spectaculaire hangbrug bij.

Het groene hart – culinair genieten: Van het culinaire spectakel (Genuss spektakel) en het culinaire bal (Genuss Ball) in het voorjaar in Graz tot en met de culinaire boot op de Grundlsee valt er genoeg culinair avontuur te ontdekken. De “Lebkuchen” krijgt in Mariazell een nieuw onderkomen, de pompoenpitolie heeft deze bij de oliemolen Fandler reeds gevonden. Lange afstandswandelingen zijn het grote thema bij het wandelen in Steiermark, literatuurpaden leiden bijv. naar Stift Admont, Neuburg en Bruck terug de middeleeuwen in en de almbutler op de Turrach biedt speciale service langs de wandelpaden.

Het groene hart voor de kleintjes: 16 familiedorpen in Steiermark laten het hart van de kleine bezoekers sneller slaan en vervullen alle kinderwensen. Elke dag wordt een avontuur.

Steiermark – Het groene hart van Oostenrijk
In het noorden zorgen bergen en almen voor het wandel- en fietsavontuur rondom de Dachstein (bijna 3.000 m), 800 twee-duizenders, 7 natuurparken en 1 nationaal park. In het zuiden maken 9 thermen rondom de therme Bad Blumau, ontworpen door Friedensreich Hundertwasser, het land tot wellnesscentrum nr. 1. Appelgaarden en kastelenroutes verzorgen het groen in het oosten, in het westen lokken de beroemde pompoenpitolie en de stoeterij van de wereldberoemde Lipizzaner paarden. Helemaal in het zuiden brengt de zonnige ligging van de indrukwekkende wijnbergen internationaal bekende wijnen voor. Naast het middeleeuwse centrum (UNESCO) is Graz, deelstaathoofdstad van Steiermark, geboortestad van Arnold Schwarzenegger, wereldcultuurhoofdstad 2003, City of Design en culinaire hoofdstad. Het nieuwe Joanneumsviertel, Kunsthaus en Murinsel geven Graz een modern uiterlijk.

Meer informatie is te vinden op:
www.steiermark.com, www.steiermark.com/foto, www.steiermark.com/presse


Nieuws uit VORARLBERG

NIEUW: Vorarlberg Museum in Bregenz
Op 21 juni 2013 opent in Bregenz het Vorarlberg Museum (voorheen „Vorarlberger Landesmuseum“). Het museum zal aan de ene kant een permanente cultuurhistorische tentoonstelling tonen. Aan de andere kant toont het ook actuele thema’s tijdens wisselende tentoonstellingen. Het architectenbureau Cukrowicz Nachbaur uit Vorarlberg ontwiep het museumsgebouw. Blikvanger is o.a. de fasçade, met 16.656 bloemen. www.vorarlbergmuseum.at 

NIEUW: Het Werkraumhaus in  het Bregenzerwald
In juni 2013 opent het Werkraum Haus in de traditionele handwerk gemeenschap Andelsbuch. Architect Peter Zumthor uit Zwitserland, nauw verbonden met de ambachtslieden uit het Bregenzerwald, is verantwoordelijk voor het ontwerp. Het ontwerp is gebasseerd op 2 grondgedachtes. Aan de ene kant dient het gebouw als ontmoetingsplek en aan de andere kant als grote etalage voor de handwerkcultuur in het Bregenzerwald. Deze gedachtes komen in het gebouw tot uiting in het ver uitgestrekte dak van hout en de façade uit glas. De scheiding tussen binnen en buiten valt weg, het landschap stroomt door het gebouw heen. Verder biedt het Werkraum Haus een VVV en een winkel. www.werkraum.at 

NIEUW: Kamperen op de berg in Montafon
Wandelaars die voor een begeleide wandeltocht met overnachting in een tent hebben gekozen beleven de sterrenhemel van dichtbij. Na de wandeling op de Hochjoch bij Schruns betrekken de deelnemers hun tent in de vrije natuur. Elk paar of kleine groep krijgt een tent en een handleiding voor het opzetten ervan. Men krijgt ook hout voor het kampvuur, waar wandelaar ’s avonds kunnen grillen. www.montafon.at 

Culinaire wandelingen in het Bregenzerwald
Met een bergontbijt beginnen 4 verschillende culinaire dagwandelingen. De wandelingen zijn inclusief een driegangen menu, welke op 3 verschillende plekken wordt geserveerd. De duur van de wandelingen varieert van 3 tot 5 uur. www.bregenzerwald.at 

NIEUW: Tijd voor elkaar in het Brandnertal
Onder het motto “tijd voor elkaar nemen” biedt de VVV van het Brandnertal en outdoortrainer Christian Beck van de Palüdhütte, een ouder en kind dag of weekend aan. Er kan in tweetallen meegedaan worden, bijvoorbeeld vader of moeder met kind. Onder vakkundige begelding leren ze boogschieten, pijlen maken, vuur maken en grillen. Tijdens het weekendprogramma krijgt men als souvenir een eigengemaakt meubelstuk van hout mee en een overnachting met halfpension op de Palüdhütte. www.brandnertal.at 

Meer informatie is te vinden op: www.vorarlberg.travel


Nieuws uit de KLOPEINERSEE 

“Kärntner Seen Fitness”: gratis fitness-programma aan de Klopeiner See.
Europa’s warmste meer, 1.246 km fietspaden, 800 km wandelpaden, bovengemiddeld veel zonuren en evenzoveel mogelijkheden. De regio Klopeiner See-Südkärnten biedt ook nog eens een aantrekkelijk gratis gastenprogramma: Het gastenprogramma “Kärntner Seen Fitness” wordt in 2013 uitgebreid. De mogelijkheden voor stand-up paddle worden verdubbeld. Geheel nieuw zijn de wielrendagen op donderdag met een 3 uur durende tocht en op vrijdag wordt er dit jaar voor het eerst een mountainbike bergwedstrijd georganiseerd. Op maandag start de VVV de zogenaamde fietstocht voor beginners, ook geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar geschikt. Lengte is 20 km, met slechts 200 m hoogteverschil. Op dinsdag staat “zwemmen voor genieters” met een tocht op een vlot op het programma, twee dagen later het “zwemmen als fitmaker”, met meer actie. Twee begeleide wandelingen van 2 en 3 uur horen er ook bij. Het programma “Kärntner Seen Fitness” is uniek in Oostenrijk en voor alle gasten geheel gratis.

Geopark Karawanken – opening april 2013
Het geopark en informatiecentrum in Bad Eisenkappl en in Mežica in Slovenië opent eind april zijn deuren. Het is de officiële start van het allereerste grensoverschrijdende geopark in Oostenrijk. Er is een compleet nieuwe infrastructuur waaronder een dicht net aan professioneel opgeleide geoparkgidsen, duidelijke bewegwijzering en beschrijvingen van highlights, maar ook interactieve informatiestations.

Flow Country Trail – nieuw mtb-parcours
Half juni is het weer zover. De eerste Flow Country Trail van Oostenrijk opent zijn 12 km lange traject: de langste van Europa! Een nieuw soort mountainbike parcours, die door iedereen, van beginners tot gevorderden, gebruikt kan worden. Voor beginners en kinderen is er een eigen oefenparcours bij het dalstation. Binnen 15 minuten ben je met je mountainbike met de kabelbaan in de bergen. 

Barbecue kampioenschappen
Lid worden van een grilsportvereniging? De beste techniek tegen verbrande koteletjes leren?  Kom dan begin zomer 2013 naar de Klopeiner See, als de profs aan deze smakelijke wedstrijd meedoen. Tijdens de Alpe Adria Barbecue Championship doen 35 teams mee en worden ca. 5.000 bezoekers verwacht. 

Bike a Week
Van 26 mei t/m 2 juni 2013 komen fietsliefhebbers in de regio nog veel meer aan hun trekken. Dan vindt hier namelijk de Bike a Week plaats, een week, die comleet in het teken van de fietssport staat. Nergens anders in Oostenrijk zijn er dagelijks begeleide wielren- en mountainbike- en fietsentochten voor hobbysporters, amateurs, profs en kinderen. Een festival met testparcours en -fietsen, maar ook muziek, shows en presentaties maken het plaatsje compleet.

Meer informatie: www.klopeinersee.at


Oost-Tirol: Nieuwe rondwandeling in Kals

Nergens in de Großglockener zo prominent aanwezig als in Kals. Het idyllische bergdorp, dat in het nationaal park Hohe Tauern ligt, trekt niet alleen klimmers aan. Wie het rustiger aan wil doen kan op de nieuwe rondwandeling in het dal de meeste indrukwekkende uitzichten bewonderen. Het bijna 20 km lange pad, dat sinds kort al het natuurschoon met het uitzicht op de Großglockner verbindt en langs waterspeelpaatsen en ontspanningsplaatsen loopt, heeft met een 55 m lange hangbrug een spectaculaire highlight in petto.
Wie de gehele tocht wil doen, moet hiervoor 6 tot 7 uur uittrekken. “Maar in principe kan men overal beginnen en ook kortere tochten maken”, aldus Eva Oberhauser van de VVV in Kals. De rondwandeling is perfect aan de andere wandelpaden aangesloten. 12 stations informeren de gasten over de geschiedenis van Kals en omgeving.

Terwijl valken en arenden aan de hemel cirkelen, kan men zich ook in de beschermde plantsoort verdiepen die op het zuidelijkste einde van het dal groeit. Dan snel naar de uitkijktoren om worstjes te grillen. Wie zich liever laat bedienen kan terecht in de vele restaurants en gasthofen om zich met heerlijke regionale lekkernijen te laten verwennen. En terwijl de kinderen in het waterpark Arnig al spelend de tijd vergeten, genieten de ouders van het mooiste uitzicht op de Großglockner.

Voor gezinnen met kleine kinderen kan men op het “buggypad” terecht. Het stukje van Lesach naar Glor is even iets zwaarder maar na 15 minuten omhoog wandelen heeft men hier een fantastisch uitzicht op de Glödis (3.206 m).

Een hotspot voor genieters is de luisterplek Gschlöss: Hier kan men ontspannen op houten ligbanken en luisteren naar het gezoem van bijen, gekwetter van vogels en kabbelende bergbeekjes. Pas echt spectaculair wordt het op de 55 m lange hangbrug, die over de Ködnitzbach loopt.
Met deze rondwandeling willen wij niet alleen gezinnen en oudere mensen imposante belevenissen in de natuur bieden, maar ook een echt alternatief voor wandelaars die bij slecht weer de bergen niet in kunnen”, aldus Eva Oberhauser.

Over Oost-Tirol: Oost-Tirol, met de deelstaathoofdstad Lienz en 32 gemeenten, bestaat uit 4 regio’s: De nationaalparkregio Hohe Tauern en het Defreggental in het noorden, de Lienzer Dolomieten in het zuidoosten en het Hochpustertal in het zuidwesten. www.osttirol.com
 
 


 “Mijn eerste drieduizender” met de Wanderhotels
Wie al jaren droomt van het beklimmen van hoge bergtoppen en dit graag nog eens onder professionele begeleiding wil gaan doen kan daarvoor terecht bij de Wanderhotels in Oostenrijk. Zij bieden gasten het arrangement “Mijn eerste drieduizender”.
Opgeleide berggidsen, die de bergen uit hun regio als hun broekzak kennen, zorgen voor een ongekende belevenis. Samen met de gast kiezen de bergexperts een geschikte tocht uit en begeleidt ze naar de mooiste uitzichtspunten tussen de Bodensee en de Wörthersee.
In plaats van eenvoudige matrassenzalen verwennen 3- en 4-sterren hotels voor en na de tocht de gasten met de heerlijke keuken, sauna en wellness en een comfortabel bed.

Meer dan de helft van 69 aangesloten wandelhotels liggen vlakbij drieduizenders en zijn een perfect uitgangspunt voor een drieduizendertocht. Alleen al rondom Oostenrijks hoogste berg bevinden zich 3 wandelhotels, allemaal ingebed in het nationale park Hohe Tauern en zijn het beste vertrouwd met de Großglockner. Het arrangement is te boeken va. € 595,- p.p. voor 7 nachten incl. halfpension voor de periode tussen 22 juni t/m 12 oktober 2013. www.wanderhotels.com


Voordeel met de Zell am See-Kaprun voordeelkaart
Tussen 15 mei en 15 oktober 2013 biedt de regio Zell am See-Kaprun zijn gasten een echt voordeel: bij het inchecken in een van de in totaal 202 aangesloten accommodaties ontvangen vakantiegangers automatisch de Zell am See-Kaprun voordeelkaart zonder hier extra voor te hoeven betalen. Dit is de sleutel tot vele hoogtepunten, bezienswaardigheden en uitstapjes in de regio, garandeert gratis entree of kortingen op de entree. In de zomer van 2013 kunnen er met de voordeelkaart 5 extra nieuwe attracties worden bezocht. In totaal heeft de voordeelkaart 30 partnerbedrijven, waaronder de  liften op de Schmittenhöhe, de Miaskogel en de Kitzsteinhorn, natuurhighlights als de Sigimung-Thun-Klamm of het stuwmeer in Kaprun, de boten op de Zeller See of de TAUENR SPA. Zo kan een gezin tot wel € 700,- in een week besparen. www.zellamsee-kaprun.com


Wandelroute rond de Wörthersee
Tussen de heuvels en vlakbij de grens met Italië en Slovenië ligt de Wörthersee, het bekendste meer van Oostenrijk in de deelstaat Karinthië. Langs de oevers van het glinsterende turkooizen water loopt een wandelroute rondom het meer. De wandeling heeft een totale lengte van ca. 55 km en is over het algemeen blauw-wit bewegwijzerd. Maar er zijn ook nog lokale bewegwijzeringen aanwezig, die vaak zelfs heel handig zijn. Er is uiteraard ook een duidelijke wandelkaart die bij alle VVV‘s in de regio te verkrijgen is. De rondwandeling bestaat uit de 4 vier thema-elementen VUUR, AARDE, WATER en LUCHT. Het landschap is heuvelachtig met slechts een paar steile stijgingen en dalingen. De route verloop grotendeels door bosrijk gebied waarbij men altijd weer een mooi uitzicht heeft op de helderblauwe Wörthersee en de omgeving.

Wandelaars kunnen op elk gewenst punt de route starten of beeindigen, waarbij de aanmeerplaatsen voor de schepen en de treinstations de beste plekken zijn. De route is tevens in beide richtingen te bewandelen. Maar men kan er ook voor kiezen bepaalde stukken met de boot af te leggen. Langs de route zijn er legio mogelijkheden om even uit te rusten en op kracht te komen.

Bagagetransport: Aangesloten accommodaties zorgen tijdens de wandeling voor het transport van de bagage naar de volgende bestemming. www.wandern.woerthersee.com 

 


 

Innsbruck: Wandelschoenen of hoge hakken?
Koeienbellen of barokke klanken? Alpenweides of winkelmekka? Wandelschoenen of hoge hakken? Innsbruck is stad en berg ineen. Het ene moment bevindt men zich in de Middeleeuwse binnenstad en nog geen half uur later zit men op het terras van een bergrestaurant op 2.000 m hoogte. Sinds de vernieuwde liften op de Nordkette ligt het dalstation midden in het centrum van Innsbruck, ontworpen door sterarchitecte Zaha Hadid. In slechts 20 minuten staat men bovenop de berg. De Seegrube en de Hafelekar zijn perfecte uitgangspunten voor gemoedelijke wandelingen of intensieve klimtochten. Na een aperitief tijdens de après-ski valt er ook genoeg lekkers te proeven. Van mals Tirools berglam tot en met internationale gerechten.
Ook op het gebied van evenementen en festivals doet Innsbruck niet onder. De Innsbrucker Festwoche voor oude muziek brengt populaire en traditionele muziek uit de gehele baroktijd ten gehore. Op de binnenplaats van de keizerlijke Hofburg in het centrum van Innsbruck geven promenadeconcerten een gevoel van nostalgie terwijl op het marktplein naast de Inn het New Orleans Festival voor Jazz het goede humeur verwent met een vleugje soul. www.innsbruck.info


 

Zomerhighlights in Schladming-Dachstein
Nieuwe Zipline Stoderzinken – 2,5 km over het dal zweven: De Zipline is de grootste zweefkabelbaan in zijn soort in Europa. Het startpunt ligt op 1.600m hoogte in de buurt van de Kaiserwand. Met 3 andere Zipliners vliegt men, in veiligheidsharnas, met wel 65 km per uur en over een lengte van 120 meter, richting dal. Spanning en sensatie verzekerd! Nieuwe hangbrug op de Dachstein: De nieuwe hangbrug loopt langs de Dachstein zuidwand en biedt bezoekers een nieuwe attractie op 3.000 m hoogte. Met een lengte van ca. 100 meter en stijging van 12% wordt biedt de hangbrug naast de Skywalk en het ijspaleis vanaf het voorjaar een nieuwe spectaculair avontuur. De hangbrug is direct met het ijspaleis verbonden en biedt een sensationeel uitzicht op de Oostenrijkse bergtoppen.
Special Olympics in Schladming-Dachstein: Special Olympics is het volgende sportieve evenement in deze regio. De winterspelen 2017 worden in Schladming en Graz gehouden. Hiermee heeft Oostenrijk de race om de Special Olympics voor de 2 keer gewonnen. Onder het motto "Herzschlag für die Welt" worden meer dan 3.000 sporters uit 100 landen verwacht.
www.schladming-dachstein.at


Meer informatie (noot voor de redactie):
Oostenrijks Toeristenburo
Thiebout van den Bergh - Marketing & PR Manager
Tel.: 020-4623502, mail: thiebout.vandenbergh@austria.info
B2C: www.austria.info B2B: www.austria.info/b2b