Ontspanning

Terug naar de natuur

Een ‘break in de natuur’ is – na ‘lezen’ – de belangrijkste activiteit voor mensen om even te ontsnappen aan het dagelijkse leven. Dat blijkt uit een onderzoek van de Durham University uit 2016 over het onderwerp ‘ontspanning’ (18.000 respondenten in 134 landen). De toenemende digitalisering van onze complexe leefwereld is een eigen leven gaan leiden en heeft een steeds grotere impact op ons. De verschillende stressfactoren en prikkels van onze snelle hightechwereld zorgen ervoor dat we overweldigd en snel ‘mentaal uitgeput’ raken.

Een natuurlijke omgeving daarentegen heeft een positieve invloed op onze zintuigen en leert ons om onze aangeboren vaardigheden weer te gebruiken. Niets heeft zo'n ontspannend effect op ons als de natuur. We zijn immers evolutionair gemaakt voor deze omgeving. "Al heel snel verandert je stemming, je voelt je licht en vrij en hebt vanzelf weer oog voor de kleine dingen", aldus natuursocioloog Rainer Brämer in 2015. Tegelijkertijd geeft de natuur ons nieuwe kracht en energie. "Zintuiglijke ervaringen in de natuur vergroten ons gevoel van eigenwaarde, zelfbewustzijn, zelfredzaamheid en onze vaardigheden", aldus de wetenschapper. Maak daarom de natuur met zijn elementen tot een belangrijk onderdeel van je leven. Onmisbaar daarbij is: laat de natuurlijke elementen volledig op al je zintuigen inwerken om het positieve effect van de natuur te kunnen ervaren. Zoals de nevel van de waterval die op je huid valt. De wind die de zeilboot zachtjes over het meer duwt. Het kampvuur, waarvan de vlammen je fantasie aanwakkeren en waar je geniet van elkaars verhalen. Het gevoel van de aarde onder je blote voeten als een bron van natuurlijke helende energie. Je hebt aandacht voor het moment. Concentreert je op de essentie.

Op het gebied van ontspanning presenteert Oostenrijk zich als levenselixer voor het dagelijks leven. De Oostenrijkse natuurlandschappen met hun diverse en gezondheidsbevorderende microklimaten, geven je het gevoel weer toe te komen aan dat wat er in het echte leven toe doet. We vinden hernieuwde energie. De natuurlijke elementen, zoals water en vuur, met volle zintuigen beleven is fascinerend en ontspannend tegelijk. Ze staan voor het echte leven, waar we weer eens vaker in moeten duiken.

Want vakantie in Oostenrijk betekent: terug naar de natuur en de essentie van het leven.

Nieuws uit Oostenrijk

Laten we gaan alpine baden!

05.10.2021

De gematigde hoogte, de heerlijke stilte en de goede lucht scheppen een uiterst gunstig microklimaat op de Oostenrijkse alpenweiden.

Meer lezen

Ontspannen op het platteland met het gezin

16.08.2021

Vakantie is, volgens de definitie, voor ontspanning. Als je hiernaar op zoek bent en met je gezin reist, zul je zeker geluk vinden in de Oostenrijkse Alpen.

Meer lezen

Heerlijke zomer

28.07.2021

"Sommerfrische", letterlijk frisheid van de zomer, betekent in Oostenrijk veel meer dan alleen maar vakantiedagen doorbrengen aan het meer of in de bergen.

Meer lezen

Slaaphotels

17.06.2021

Van een uitzicht op de sterrenhemel tot Zirben meubels: veel gastheren in Oostenrijk zorgen ervoor dat hun gasten een bijzonder goede en rustgevende nachtrust hebben.

Meer lezen