19.04.2022

Superlatieven tijdens een Oostenrijkse zomer

De hoogste berg, de langste rivier, het diepste meer? Laat je inspireren door de vele Oostenrijkse superlatieven!

De Oostenrijkse meren

Wist je dat er in Oostenrijk 25.000 meren, vijvers en plassen zijn die groter zijn dan 250 km²? Het grootste meer qua oppervlakte, het Neusiedlermeer met 320 km², kan je in Burgenland vinden. 27 kilometer van de oever van het Bodenmeer, die in totaal 535 km² groot is, kan je in Vorarlberg vinden. Dit is het grootste internationale meer van Oostenrijk. De eerstvolgende grootste meren van Oostenrijk zijn: de Wörthersee met 20 km² in Karinthië, de Attersee met 46 km² en de Traunsee met 24 km² in Opper-Oostenrijk. Daarnaast heeft Oostenrijk ook heel wat kleinere meren, zoals de Toplitzsee met 0,54 km² in Stiermarken en de Vilsalpsee met 0,51 km² in Tirol. In de Klopeiner See in Karinthië en in de Stubenbergsee in Stiermarken die respectievelijk 28 graden en 26 graden warm zijn in het hoogseizoen kan je genieten van de warmste recreatieplassen van Oostenrijk. De koudste meren zijn: het Körbermeer in Vorarlberg met ongeveer 14 graden, de Almsee in Opper-Oostenrijk met ongeveer 16 graden en de Prebersee in het SalzburgerLand met ongeveer 20 graden. Het diepste meer, de Traunsee met een maximale diepte van 191 meter, bevindt zich in Opper-Oostenrijk. Het ondiepste meer, het Neusiedlermeer met een gemiddelde diepte van 1 meter, kan je dan weer terugvinden in Burgenland.

De Oostenrijkse rivieren

Wist je dat alle rivieren in Oostenrijk een lengte hebben van ongeveer 100.000 kilometer lang? De langste rivier, de Donau, die 350 km lang is, stroomt door Opper-Oostenrijk, Neder-Oostenrijk en Wenen. De Donau wordt gevolgd door de Mur met 348 km in Stiermarken, de Inn met 280 km in Tirol en Opper-Oostenrijk en de Drau met 261 km in Karinthië.

De Oostenrijkse bergen

Naast de vele meren en rivieren wordt Oostenrijk ook gekenmerkt door diverse bergen. De Großglockner met namelijk een hoogte van 3.798 meter is de hoogste berg van Oostenrijk. Dit pareltje bevindt zich in de deelstaten Karinthië en Tirol. Daarnaast heb je ook de Wildspitze met een hoogte van 3.768 meter in Tirol, de Weißkugel van 3.738 meter in Tirol/Zuid-Tirol en de Großvenediger van 3.657 meter in het SalzburgerLand/Tirol.

Oostenrijks hoogstgelegen alpiene club hutten

Op de 3.454 meter hoge Adlersruhe in de Glocknergroep in Oost-Tirol bevindt zich de Erzherzog-Johann-Hütte van de Österreichische Alpenklub, een vereniging van doorzettende bergbeklimmers. Het is daardoor de hoogstgelegen berghut van Oostenrijk. Van hier kunnen bergbeklimmers de Großglockner, met een hoogte van 3.798 meter, in 2 tot 3 uren bereiken.
En dat is slechts een van de vele superlatieven die Oostenrijk te bieden heeft...