Culinair

Het land van de delicate verfijning

Oostenrijk dankt zijn culinaire identiteit aan zijn geografische ligging in het Donau- en Alpengebied, het hart van Europa, en aan zijn bewogen geschiedenis. Vroeger was er een grote noodzaak om voorraden aan te leggen maar ook barre omstandigheden hebben de landelijke en alpiene keuken gevormd als de levendige internationale handel. De authentieke lokale keuken bleef eeuwenlang bewaard en afhankelijk van seizoensgebonden producten. De boerenbevolking beschikte immers maar over beperkte voedingsmiddelen, wat ervoor zorgde dat men voortdurend ging verfijnen. In de 21e eeuw beleeft de Alpenkeuken een terugkeer overgeleverde recepten en ingrediënten die bijna ongehoorde charme hebben, vooral voor hedendaagse normen.

De internationaal vermaarde Weense keuken daarentegen - de enige keuken ter wereld die de naam van een stad draagt - wordt gekenmerkt door uiteenlopende invloeden uit de naties van de multi-etnische staat en de botsing tussen de hoofse en de burgerlijke keuken. Door de kruisende handelsroutes, de status als hoofdstad en koninklijke zetel, en een sterke burgerlijke klasse, ontwikkelde zich een onafhankelijke, middenklasse keuken. Met zijn smakelijke en voedzame gerechten kan het opgevat worden als een stukje Europese cultuurgeschiedenis.

Vandaag zien we dat de overwegend jonge Oostenrijkse generatie van producenten en koks zich in andere landen te laten inspireren maar vervolgens naar hun vaderland terug te keren om de traditionele productie- en bereidingswijzen op hoog niveau verder te ontwikkelen. Wat producenten en koks in het land met elkaar gemeen hebben is een openheid voor invloeden uit alle windrichtingen en een liefde voor delicate verfijning .

Of ze nu historisch gegroeid of aanwezig zijn. Oostenrijk is het land van de delicate verfijning.

Nieuws uit Oostenrijk

Culinaire uitstapjes

16.08.2021

De keuken in Oostenrijk is verbazingwekkend gevarieerd. In elke streek zijn topkoks aan het werk, die creatieve lekkernijen uit regionale ingrediënten toveren.

Meer lezen

Kruidige en verzachtende kruiden

28.07.2021

In Oostenrijk hebben sommige boerderijen zich helemaal gewijd aan de teelt en verwerking van kruiden en geneeskrachtige planten.

Meer lezen

Granen, Peulvruchten

21.06.2021

De Oostenrijkse delicatessenmakers waarderen zowel oude graansoorten als traditionele en exotische peulvruchten.

Meer lezen

Heerlijk zoet uit Oostenrijk

31.05.2021

Zoete lekkernijen maken de meeste mensen gelukkig. Lekkernijen op basis van vruchten uit Oostenrijk en honing zijn ook welkome bronnen van energie.

Meer lezen