Skiing in Serfaus Skiing in Serfaus

Paznaun-Ischgl zorgt komende winter voor uitgebreide gezondheids- en veiligheidsmaatregelen

TVB Paznaun-Ischgl

Paznaun-Ischgl zorgt komende winter voor uitgebreide gezondheids- en veiligheidsmaatregelen.

1 september 2020
De beleidsmakers in het Tiroolse Paznaun hebben een gelaagd pakket aan maatregelen ontwikkeld om de gezondheid en veiligheid van gasten, medewerkers en de lokale bevolking zo goed mogelijk te waarborgen. Het traditionele Top of the Mountain concert aan het begin van het seizoen zal dit jaar niet plaatsvinden - in plaats daarvan werken ze aan een alternatief, dat in het najaar zal worden gepresenteerd.

"Gezondheid heeft de hoogste prioriteit", daar zijn burgemeester Werner Kurz, de TVB-bestuursleden Alexander von der Thannen, Arnold Tschiderer en Michael Zangerl, en Markus Walser en Günther Zangerl, de twee bestuursleden van Silvrettaseilbahn AG, het met elkaar over eens. Het aanstaande winterseizoen gaat van start op 26 november 2020 en loopt tot en met 2 mei 2021.

 

Begin van het seizoen zonder concert

Om grote drukte te vermijden, zal er dit jaar geen Top of the Mountain concert zijn aan het begin van het seizoen. "We willen ons richten op de natuur en ons uitgebreide topskigebied, dat zich uitstrekt tot aan de Zwitserse Samnaun, met 500 hectare aan pistes die dagelijks worden geprepareerd. We presenteren de details van de alternatieve start van het winterseizoen in de herfst", leggen de verantwoordelijken uit.

 

Uitgebreide tests en gezondheidscertificering

De afgelopen maanden werden voorbereidingen getroffen betreffende speciale gezondheids- en hygiënerichtlijnen. Het overleg vond plaats met deskundigen en de kabelbanen van het dal en Samnaun. Zo wil men in het Paznaundal een gemeenschappelijk plan van aanpak uitwerken met extra maatregelen die nog een stapje verder gaan dan de Oostenrijkse richtlijnen in zake gezondheids- en veiligheidsvoorschriften.

 

Maatregelen voor werknemers

Alle medewerkers zullen komend winterseizoen een recent negatief Covid-19- testresultaat moeten voorleggen of zullen ter plekke getest worden voor het seizoensbegin.  Gedurende het volledige winterseizoen krijgen de medewerkers doorgaand de mogelijkheid zich te laten testen om zowel de gasten als de collega's zo goed mogelijk te beschermen.

 

Maatregelen voor gasten

De gasten wordt aangeraden om bij het inchecken in het hotel een negatief testresultaat voor te leggen dat niet ouder is dan 72 uur. "Wie niet in staat is om een testresultaat voor te leggen, krijgt de mogelijkheid om een vrijwillige test af te laten nemen in het lokale testcenter", legt TVB-voorzitter Alexander von der Thannen uit. Bovendien zal bij het inchecken de temperatuur gemeten worden en zal er een korte vragenlijst ingevuld moeten worden. Momenteel werkt men ook aan de ontwikkeling van een gepersonaliseerde app voor het traceren van contacten en zo bijdraagt aan de veiligheid van alle gasten.

 

Maatregelen voor het vroegtijdig opsporen van potentiële infecties

"Ook op het gebied van preventie vertrouwt de regio Paznaun op de monitoring van het afvalwater, een initiatief van de provincie Tirol dat in samenwerking met de universiteit van Innsbruck in de hele provincie wordt gebruikt", bevestigt burgemeester Werner Kurz. Deze lopende afvalwatertests moeten het mogelijk maken om potentiële infecties in een vroeg stadium en met een hoge mate van nauwkeurigheid op te sporen.

 

Grensoverschrijdende veiligheid in de Silvretta Arena

"Ook in het skigebied is een van onze centrale aandachtspunten het waarborgen van de best mogelijke veiligheid door middel van passende gezondheids- en hygiënemaatregelen. De maatregelen voldoen aan alle Oostenrijkse richtlijnen, maar gaan op veel vlakken nog een stap verder dan de minimumvereisten", legt Günther Zangerl uit.

 

Maatregelen met betrekking tot kabelbaaninstallaties

Alle kabelbaancabines worden voortdurend gedesinfecteerd met behulp van koude vernevelingsapparatuur om 99,99 procent van de virussen, bacteriën en sporen in de kabelbaancabines te elimineren. Dezelfde methode wordt ook dagelijks gebruikt in de skibussen en in sportwinkels, skidepots, toiletten, liftcabines en EHBO-posten. Alle medewerkers krijgen dagelijks koortsmetingen voordat ze aan de slag gaan - een belangrijk element naast een verplichte toelatingstest en eventuele opvolging voor het personeel dat in contact staat met klanten.

 

Maatregelen voor skiërs

Wintersporters moeten bij het gebruik van stoeltjesliften en liften altijd een mond- en neusbeschermer dragen - Silvrettaseilbahn AG heeft hiervoor 600.000 multifunctionele sjaals gekocht, die de gasten bij aankoop van een skipas gratis ontvangen. Het dragen van een mond-neusbescherming is verplicht in gevoelig gebieden en gekenmerkte zones. Ook zullen alle medewerkers die in contact komen met klanten een mondmasker dragen. Wanneer het ergens tot wachtrijen kan komen, zal dit zoveel mogelijk ingeperkt worden door technische maatregelen. Dit om te vermijden dat groepen van mensen te dicht bij elkaar zouden staan. "Om ervoor te zorgen dat er voldoende veiligheidsafstand wordt aangehouden, zullen we ook onze horecagelegenheden in de bergen in hun capaciteit moeten beperken, om aan de noodzakelijke hygiënische voorzorgsmaatregelen te voldoen", zegt Markus Walser.

 

Après-Ski massaal beperkt

De verantwoordelijken zijn het ook eens over de geplande maatregelen om het "feesttoerisme" te beperken: "Wettelijke maatregelen leggen drastisch beperkingen op, après-ski bijvoorbeeld zoals afgelopen winter zal niet meer mogelijk zijn onder huidige omstandigheden. Naast de officiële richtlijnen voor het komende seizoen zullen er in Ischgl ook op de lange termijn ook kwalitatieve maatregelen genomen worden. De details van de beperkingen, die momenteel worden verfijnd, zullen ook in de herfst, voor het begin van het winterseizoen worden gespecificeerd.

 

Meer informatie: www.ischgl.com

Alle teksten en foto's zijn gratis te downloaden op www.ischgl.com/presse